Bouw ik wel genoeg pensioen op?

Gepubliceerd op 31 januari 2020 om 16:53

Het pensioenfonds is voor veel collega's een hoofdpijndossier. Werk je in de eerste lijn, dan bouw je verplicht pensioen op bij Stichting Pensioenfonds Fysiotherapie. De premies hiervoor dragen de meeste fysiotherapeuten zelf af.

Deze premie kun je aftrekken van de belasting bij je jaarlijkse belastingaangifte. Ook kun je vooraf een voorlopige aanslag terugvragen bij de Belastingdienst.

Maar bouw je nu wel genoeg pensioen op als fysiotherapeut? Kan je daar, als je straks van je welverdiende oude dag wilt genieten, wel van rondkomen?

 

 

Drie pensioenonderdelen

Elk pensioen bestaat uit drie onderdelen: de AOW, pensioen dat via werk wordt opgebouwd en aanvullende eigen pensioenvoorzieningen.

Als je in Nederland woont of werkt, bouw je AOW op. Dit is een wettelijke pensioenvoorziening van de Nederlandse overheid. Je hebt recht op AOW vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Deze stijgt de laatste jaren langzaamaan. Dat heeft te maken met de stijgende levensverwachting en de betaalbaarheid van het pensioenstelsel.

Aanvullend pensioen: Stichting Pensioenfonds Fysiotherapie

Elke fysiotherapeut in de vrijgevestigde praktijk is wettelijk verplicht om pensioen op te bouwen via het SPF. Deze verplichtstelling is vastgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Je bent verplicht om dus premie te betalen aan het SPF, tenzij je bent aangesloten bij een ander (minimaal gelijkwaardig) pensioenfonds. Zoals bijvoorbeeld het Pensioenfonds Zorg en Welzijn of het Pensioenfonds voor Overheid en Onderwijs (ABP).

Denk je dat je onder de uitzonderingsregeling valt? Dan moet je bij het SPF ontheffing aanvragen.

Zelf extra sparen

Je kunt ook nog, naast deze voorzieningen, zelf extra geld opzij zetten. Dat is verstandig wanneer je eerder wilt stoppen met werken of als je een hoger pensioen wilt opbouwen. Je kunt zelf sparen bij een bank, via een lijfrenteverzekering of koopsompolis of door zelf geld te beleggen. Of misschien los je je huis eerder af, investeer je in zonnepanelen of vastgoed. Als je erover nadenkt om extra pensioen op te bouwen, kun je terecht bij een financieel adviseur of een pensioenplanner.

Voor meer informatie over je pensioenopbouw en je AOW kun je terecht op mijnpensioenoverzicht.nl.

Maar is dat samen wel genoeg?

Hoeveel je extra spaart, kan je helemaal zelf beslissen. Maar de AOW en de uitkering van het SPF samen is een stuk lager dan het loon wat je nu als fysiotherapeut verdient.

Want als ik kijk naar de bedragen in mijn huidige pensioenoverzicht, lijkt het me geen vetpot. Het netto pensioen komt voor mij al gauw duizend euro lager uit dan dat ik nu verdien.

En of dat straks genoeg is? Tja, dat weet je natuurlijk pas als het eenmaal zover is.

Maar ik vond op internet NIBUD pensioenschijf-van-vijf. Als ik de gemiddelde inkomsten van het NIBUD overneem, kom ik inderdaad bijna duizend euro per maand tekort als ik eenmaal met pensioen ben.

Benieuwd naar jouw pensioentoekomst?

Doe dan ook eens die NIBUD pensioenschijf-van-vijf.

Weet je niet waar je moet beginnen met het opbouwen van je pensioenreserves?

Gelukkig zijn daar mensen in gespecialiseerd, namelijk financieel adviseurs.

 

Vind jij dat er een afspraak over het pensioen in het cao moet komen?

En vind je dat de werkgever hier wel of niet aan bij hoort te dragen, zoals dat in bijna alle andere sectoren gebeurt?

Laat het ons weten via een reactie bij dit artikel!

Disclaimer:

Aan al onze publicaties kan geen enkel recht worden ontleend. Bij twijfel is het verstandig om juridisch advies in te winnen.


«   »