Home » Hoe ga jij om met het coronavirus?

Hoe ga jij om met het coronavirus?

Gepubliceerd op 20 maart 2020 om 18:50

We leven in een ontzettend rare tijd. Het coronavirus houdt Nederland en de wereld in zijn greep. In deze tijd krijgen we veel berichten van collega's. Deze gaan over onzekerheid van doorbetaling bij collega's met een variabel salaris. Of ze gaan over door moeten werken als hun werkgever dat eist. Ook over de gezondheid van zichzelf, van hun zwakkere patiënt en over het maatschappelijk risico, waar sprake van is.

Namens de werknemers zit FDV aan tafel bij het expert team corona, een groep fysiotherapievertegenwoordigers die probeert zo goed mogelijk beleid te voeren in deze tijden van crisis. Om beslagen ten ijs te komen ben ik benieuwd waar jullie tegenaan lopen. Hoe is de reactie van jouw werkgever? Heb jij het gevoel dat die jouw veiligheid en gezondheid voorop stelt? Word jij verplicht te werken met patiënten als jij dat niet veilig acht? Worden in jouw praktijk de RIVM richtlijnen toegepast? Hoe word jij betaald als je agenda leeg komt te staan?

Laat het me zo snel mogelijk (het liefst vandaag nog) weten door dit mailtje te beantwoorden: FDV@KNGF.nl.

We kunnen niet alle mails beantwoorden, maar ik zal je geluid meenemen naar het overleg.
Verder willen we jullie op de hoogte houden van informatie die voor jou als fysiowerknemer van belang kan zijn. Daarover hieronder meer informatie. Kom je nog een bericht tegen dat relevant is voor  collega’s? Deel het dan ook met ons!

Het eerste belangrijke bericht is van de NZa, over de verruiming van de regels over behandelen op afstand. Met terugwerkende kracht vanaf 1 maart worden de declaratie beperkingen op behandelen op afstand voorlopig opgeschort. Met deze maatregel wil de NZa zorgverleners de mogelijkheid geven om zorg op afstand wel te kunnen declareren.

Het tweede bericht kwam dinsdagavond van de overheid. Er worden zeven economische maatregelen getroffen. Een van die maatregelen is een steunmaatregel, waarbij ondernemers tot 90% van de loonkosten van hun werknemers vergoed kunnen krijgen bij omzetverlies in de komende drie maanden. Deze maatregel gaat in vanaf 1 maart. De precieze uitwerking wordt in de komende dagen tot weken door de overheid uitgewerkt. In ieder geval geldt deze maatregel ook voor oproepkrachten en werknemers met een 0-urencontract.

Dit is voor ons een ongekend onzekere tijd. Dit is een tijd waarin iedereen zijn of haar best zal moeten doen voor het grotere goed. Daarom is het belangrijk dat wij op dit moment waakzaam zijn en gezamenlijk de juiste keuzes maken. Keuzes waarin de gezondheid van onszelf, onze ouderen en mensen met een zwakke gezondheid voorop staan. Zorg goed voor jezelf. Houd afstand tot je patiënt waar mogelijk. Behandel niet als jij de inschatting maakt dat dit niet verantwoord is. Veel gezondheid gewenst voor jou en je naasten, collega!

Vriendelijke groet,
Bob van Ravensberg