Loondoorbetalingsplicht bij quarantaine

Gepubliceerd op 27 november 2021 om 09:39

Belangrijkste punten:

  • Ben je ziek? Dan gelden de regels voor loondoorbetaling bij ziekte.
  • Zit je preventief in quarantaine? Dan heb je recht op 100% loondoorbetaling zonder wachtdagen.

Met de opvlamming van het coronavirus krijg je er deze winter waarschijnlijk weer mee te maken: je moet in quarantaine. Vervelend voor jou, maar ook voor je werkgever. Als fysiotherapeut is thuis werken namelijk lastig. We krijgen veel verhalen te horen van collega's over de loondoorbetaling bij quarantaine. Het is een ingewikkeld verhaal die per situatie verschillend is.

Onderstaande informatie kan je helpen in het gesprek met je werkgever. Kom je er niet uit of heb je hulp nodig? Zoek dan juridische hulp via ledenvoorlichting@kngf.nl

Verschillende soorten quarantaine

Grofweg zijn er twee verschillende soorten quarantaine.

  • Je bent zelf besmet of ziek van corona, je moet verplicht thuisblijven. In dit geval zou je, ook zonder corona, waarschijnlijk ziek in bed hebben gelegen.
  • Je moet in preventieve quarantaine vanwege nauw contact met iemand die corona heeft. Of een van je huisgenoten heeft corona. In dit geval zou je prima kunnen werken, maar het mag niet van de overheid.

Loondoorbetalingsplicht als je corona hebt

Als je corona hebt én je bent zo ziek dat je niet kunt werken, dan ben je volgens de regels ziek. Dit betekent dat je werkgever verplicht is om je loon door te betalen bij ziekte. De afspraken die hiervoor gelden staan in je arbeidsovereenkomst. Soms gelden er eerst een of twee wachtdagen. Bij wachtdagen krijg je geen salaris. Word je binnen vier weken nadat je beter bent opnieuw ziek, dan mogen de wachtdagen niet opnieuw worden gerekend.

Bij ziekte heb je volgens de wet recht op minimaal 70% loondoorbetaling. In je arbeidsovereenkomst staan de precieze afspraken hierover.

Loondoorbetalingsplicht bij preventieve quarantaine

Moet je preventief in quarantaine, dan had je gewoon kunnen werken. Ook als je wel een positieve test hebt, maar verder weinig tot geen klachten, zou je vervangende werkzaamheden vanuit huis kunnen doen. Geef dit ook aan bij je werkgever! De overheid heeft je maatregelen opgelegd, waar je je aan moet houden. Het risico hiervan ligt, volgens deze uitspraak van de rechter, volledig bij de werkgever.

Ook andere bronnen, zoals FNV (vakbond) en DAS (rechtsbijstandsorganisatie), bevestigen dit.

Als jij je houdt aan de overheidsmaatregelen op het gebied van thuisquarantaine, je niet ziek bent en het voor jou niet mogelijk is om vanuit huis te werken én je werkgever je geen ander passend werk heeft aangeboden, dan is het uitgangspunt dat je werkgever verplicht is om je loon door te betalen! In de gevallen dat je in quarantaine zit maar zelf niet ziek bent, kan je werkgever je dus niet ziek melden.

Hij kan dus geen wachtdagen tijdens ziekte inhouden of slechts 70% van je loon doorbetalen. Ook kan je werkgever je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen.

Kort gezegd betekent dit dat:

  • Je als werknemer recht hebt op 100% loondoorbetaling bij een preventieve quarantaine. Ook als je wacht op de uitslag van de coronatest (en je niet ziek bent, dus als je wel gewoon zou kunnen werken).
  • Je werkgever geen wachtdagen mag rekenen bij preventieve quarantaine. Je bent namelijk niet ziek.

De bewijslast ligt bij een rechtszaak in deze gevallen bij de werkgever. Je werkgever moet dus kunnen bewijzen dat hij met een geldige reden jouw loon niet doorbetaald of je ziek heeft gemeld. 

Wat doe je als werknemer?

  • Bied je werkgever aan om vervangende werkzaamheden te doen vanuit huis als je niet ziek bent. Dit geeft aan dat je gewoon kunt werken en dus niet ziek bent. Bied bijvoorbeeld aan om de mail te beantwoorden, oefenschema's te maken of de administratie vanuit huis op orde te brengen. Als je werkgever geen vervangend werk heeft, kan jij daar zelf niets aan doen.
  • Geef bij je werkgever aan dat je verwacht dat je salaris gewoon wordt doorbetaald bij preventieve quarantaine. Je kunt dit doen met de hierboven genoemde argumenten.
  • Als je ziek bent, gelden de regels voor loondoorbetaling bij ziekte. Dan kruip je lekker in bed om zo snel mogelijk weer beter te worden.

Kom je er niet uit met je werkgever of heb je nog vragen?

Als FDV-lid kun je bij ledenvoorlichting@kngf.nl terecht met je individuele juridische vragen.


«