Heb ik wel of geen recht op loondoorbetaling tijdens mijn vakantie?

Gepubliceerd op 16 december 2019 om 13:20

De wettelijke regeling bij opnemen van vakantiedagen bij een all-in salaris is ingewikkeld. Het opnemen van vakantie is een bijzonder belangrijk recht van de werknemer. Werknemers moeten daadwerkelijk hun wettelijke vakantiedagen kunnen opnemen. Ze mogen hier absoluut niet in belemmerd worden. Alleen dan kunnen ze hun vakantiedagen gebruiken om te herstellen van de geestelijke en lichamelijke belasting van hun werk. Daarom mogen de wettelijke vakantiedagen tijdens de arbeidsovereenkomst niet worden afgekocht, zelfs niet als de werknemer hierom vraagt.

Als je dit zo leest, zou je haast denken dat het niet is toegestaan om de vakantiedagen per maand uit te betalen bij een all-in salaris. Dat lijkt er namelijk op dat de vakantiedagen worden afgekocht en dat mag niet.

Uitzondering op de regel

Maar natuurlijk bestaat er een uitzondering op deze regel, gebaseerd op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. In de zaak van Robinson Steele bepaalde het Hof van Justitie dat het wél is toegestaan dat werkgevers "op transparante en begrijpelijke manier het vakantiedagenloon in gedeelten (als voorschot) uitbetalen samen met het loon, waarna deze (voorschot)bedragen worden verrekend met het loon van de werknemer wanneer hij eenmaal vakantie opneemt."

Geen belemmering?

Blijft natuurlijk de vraag of je als werknemer wel in staat bent om het geld zelf opzij te zetten, zodat je jaarlijks van je vakantie kunt genieten. Het gevaar is namelijk dat je minder lang of minder vaak vakantie opneemt, omdat je het toch direct in je portemonnee voelt. Dit is niet voor iedereen een reden om minder vakantie op te nemen, maar je moet er wel op letten dat je zelf je wettelijke vakantiedagen opneemt.

Schriftelijke vastlegging

Om duidelijk te maken dat de vakantiedagen per maand uitbetaald worden, moet dit in het contract én op de maandelijkse loonstrook zichtbaar zijn. Alleen dan weet je als werknemer wel gedeelte van je loon je elke maand opzij moet zetten. Zonder dat overzicht bestaat het risico dat je je geld opmaakt, omdat je niet weet welk gedeelte je voor je vakantie moet reserveren. En dan krijg je weer het gevaar dat je geen vakantie opneemt, omdat je dan geen loon krijgt.

Ben je bang dat je je vakantie niet opneemt, omdat je tijdens de vakantie dan in financiële problemen komt? Dan is het goed om dit bij je werkgever aan te geven. Want ook je werkgever heeft meer aan een uitgeruste werknemer. Maak ook goede afspraken met jezelf over het opnemen van je vakantiedagen.

Staat in je contract of op je loonstrook niet duidelijk welk gedeelte van je loon bestemd is voor vakantiedagen? Vraag dan om de specificaties bij je werkgever. Krijg je daar geen gehoor? Je kunt ook zelf elke maand ongeveer 1/13 van je salaris reserveren voor vakantiedagen, als je ervan uitgaat dat je ongeveer vier weken vakantie opneemt per jaar.

 

Maar de beste oplossing blijft natuurlijk dat je werkgever gewoon je loon doorbetaalt tijdens jouw vakantie!

 

Wil je weten wat de rechter ervan vindt?

Bekijk dan eens het artikel van Saguire over uitspraken van de rechtbank over vakantieloon binnen de fysiotherapie.

Overweeg je juridische stappen? Als lid van het KNGF kun je om juridische ondersteuning vragen bij het KNGF.


«   »