Loondoorbetaling bij sneeuwval

Gepubliceerd op 18 februari 2021 om 09:41

Nederland heeft in jaren niet zoveel sneeuw gezien als in de tweede week van februari. Schaatsen, sneeuwpoppen bouwen, chocolademelk drinken, het hoort allemaal bij de winterkou. Maar er is nog iets anders waar je als fysiotherapeut mee te maken krijgt: patiënten bellen af vanwege het de gladheid. Dat betekent voor collega's met een variabel salaris (all-in loon) dat ze minder betaald krijgen deze maand. Want ze hebben minder behandelingen gegeven.

De zorgverzekeraar betaalt niet als er geen behandeling is gegeven. Als een afspraak te kort van tevoren wordt afgezegd, krijgt de patiënt een rekening. Maar als er vanwege bijvoorbeeld weersomstandigheden veel afspraken op tijd worden afgezegd, betaalt niemand. Bij een all-in loon betekent dit dat jij als werknemer ook geen loon krijgt over deze 'gemiste' behandeling.

Wat vindt Fysiovakbond-FDV?

Het risico van slechte weersomstandigheden hoort een risico te zijn voor de werkgever. Er zitten namelijk risico's verbonden aan het ondernemerschap. Een praktijkhouder heeft bewust gekozen voor deze ondernemersrisico's. Als fysiotherapeut in loondienst kies je juist voor zekerheid. Anders zou je wel ZZP'er of praktijkhouder worden. 

Daarom willen we, zoals in het visiedocument Bouwen aan een nieuwe cao voor fysiotherapie staat, in de nieuwe cao afspraken maken over een vast salaris voor een vast aantal uren. Zodat het ondernemersrisico weer daar ligt waar het hoort; bij de werkgever.


«   »