Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 15:28

Op 20 april stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel over betaald ouderschapsverlof. Dit geeft jonge ouders meer ruimte om het werk met het jonge ouderschap te combineren. Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald.

In de eerste acht levensjaren van je kind kun je als ouder nu al 26 weken ouderschapsverlof opnemen. Dit verlof is in principe onbetaald, tenzij je hier met je werkgever andere afspraken over hebt gemaakt. Daardoor kan niet iedereen het zich veroorloven om ouderschapsverlof op te nemen. Slechts een derde van de ouders neemt namelijk ouderschapsverlof op.

Het kabinet heeft daarom besloten om de eerste negen weken van de in totaal 26 weken te gaan betalen. Straks krijg je als ouder een uitkering van het UWV. De hoogte van deze uitkering is de helft van je 'dagloon'. Het is dus de helft van wat je op een gemiddelde werkdag verdient. De regeling gaat op 2 augustus 2022 in. De tussentijd hebben het UWV en bedrijven nodig om zich voor te bereiden op deze nieuwe wet.

Betaald verlof in eerste levensjaar

Deze negen weken worden alleen betaald als je ze in het eerste levensjaar van je kind opneemt. De overheid wil daarmee gezinnen meer tijd geven om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Jonge ouders kunnen zo samen bewust keuzen maken over de verdeling van werk en zorgen voor het gezin. Als je minder dan negen weken verlof opneemt, kun je die extra weken nog steeds tot het achtste levensjaar van je kind opnemen. Alleen is het dan onbetaald.Het blijft mogelijk om met je werkgever over dit verlof aanvullende afspraken te maken.

Betaald ouderschapsverlof komt bovenop geboorteverlof voor partners

Sinds 1 juli 2020 krijg je als partner zes weken betaald geboorteverlof. De eerste vijf werkdagen na de geboorte van je kind krijg je direct vrij. De overige vijf weken kun je in de eerste zes maanden na de geboorte van je baby opnemen. Als partner heb je dus in het eerste levensjaar recht op vijftien weken betaald verlof.

Moeders kunnen ook gebruikmaken van de negen weken betaald ouderschapsverlof. Deze komt naast de bestaande zwangerschaps- en bevallingsverlof van 16 weken.

Lees het volledige bericht op Rijksoverheid.nl.


«   »