Hoge WW-premie bij variabele beloning

Gepubliceerd op 20 november 2021 om 11:09

Belangrijkste punten:

  • De WW-premie is onderdeel van de werkgeverslasten en moet dus worden betaald door je werkgever, dit is een wettelijke bepaling

    (Artikel 20 Wet financiering sociale verzekeringen).

  • Werk je op basis van een variabele beloning en bied je werkgever je een contractwijziging aan? Bespreek dan de mogelijkheid voor een vast salaris!

Begin november publiceerde VvAA een bericht over de hoogte van de WW-premie bij variabele beloning. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geeft aan dat bij een vast arbeidscontract met een variabele beloning de hoge WW-premie van toepassing is. Dit kan ook gevolgen hebben voor jou als werknemer. In dit artikel leggen we uit wat de WW-premie is en wat die gevolgen voor jou als werknemer kunnen zijn.

Wat is de WW-premie?

De afkorting WW staat voor Werkloosheidswet. Dankzij deze regeling krijg je, als je geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, een uitkering. De WW-premie is onderdeel van de werknemersverzekeringen. Dit zijn verplichte verzekeringen die jouw werkgever betaalt. Ze zijn dus onderdeel van de werkgeverslasten

Er zit een groot verschil in percentages tussen de lage WW-premie en hoge WW-premie.

De hoogte van de WW-premie die je werkgever moet afdragen, is dit percentage maal je bruto maandsalaris.

Premiepercentage (vanaf 1 augustus 2021) Bedrag per maand (op basis van €3000 bruto)
Lage WW-premie 0.34% €10,20
Hoge WW-premie 5.34% €160,20

Variabele beloning en WW-premie

Zoals je in de inleiding las, betaalt je werkgever volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bij een variabele beloning (all-in loon) de hoge WW-premie. Dit kost je werkgever 5% extra per jaar op basis van jouw bruto jaarsalaris. Heeft je werkgever tot nu toe de lage WW-premie betaald, dan krijgt je werkgever mogelijk nog een naheffing van de WW-premie.

Wat betekent dit voor jou als werknemer?

Heb je een vast salaris? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

Werk je met een variabel loon (all-in loon)? Dan is het belangrijk om op te letten!

De WW-premie is onderdeel van de werkgeverslasten. Dit betekent dat je werkgever die betaalt. Die mogen dus niet worden afgetrokken van jouw salaris of bruto-omzet. In je contact staat soms hoe dit is geregeld, maar niet altijd. Twijfel je? Bespreek het dan met je werkgever, of raadpleeg een arbeidsjurist via ledenvoorlichting@kngf.nl. Ga in ieder geval het volgende na:

  • Hoe wordt jouw all-in loon berekend? Gaan de werkgeverslasten van 'jouw deel' van de omzet af of van die van je werkgever?
  • Komt je werkgever achteraf nog een eventuele 'naheffing' van de WW-premie op jou verhalen? Of houd je werkgever dit in van je salaris?

Komt je werkgever met een nieuw contract?

VvAA adviseert werkgevers en werknemers die met een variabele beloning werken om een wettelijke loondoorbetalingsplicht op te nemen in het arbeidscontract. Dit betekent dat je een minimaal salaris afspreekt, ongeacht het aantal uren dat je werkt. Dit is vergelijkbaar met het in het verleden gebruikte garantieloon. Wij staan hier zelf niet achter. Als je werkgever je contract wilt wijzigen, is het een goed moment om te onderhandelen. 

Fysiovakbond FDV adviseert werkgevers en werknemers om een vaste beloning af te spreken. In de nieuwe Cao Eerste Lijn Fysiotherapie waar nu aan wordt gewerkt, komt ook een vaste beloning. Met een vaste beloning en een vaste arbeidsomvang (vast aantal uren) betaalt de werkgever ook de lage WW-premie.


«   »