Loondoorbetalingsplicht bij quarantaine

Met de opvlamming van het coronavirus krijg je er deze winter waarschijnlijk weer mee te maken: je moet in quarantaine. Vervelend voor jou, maar ook voor je werkgever. Als fysiotherapeut is thuis werken namelijk lastig. We krijgen veel verhalen te horen van collega's over de loondoorbetaling bij quarantaine. Het is een ingewikkeld verhaal die per situatie verschillend is.

Lees meer »

Vijf veelgestelde vragen over de komende vakanties in coronatijd

In ziekenhuizen en op IC’s liggen steeds minder COVID-patiënten, maar de besmettingen nemen weer toe. Terug naar het oude normaal is het dus nog zeker niet en veel zorgmedewerkers zien een drukke zomer tegemoet. Je wilt graag weten waar je aan toe bent voordat je op vakantie gaat. We zetten een aantal vragen en antwoorden op een rij over de wet- en regelgeving rondom vakantie in coronatijd.

Lees meer »

Vakantie in coronatijd: hoe zit dat eigenlijk?

Ook dit jaar (en afgelopen jaar) heb je vakantiedagen gekregen. Het is de bedoeling dat je je vakantiedagen opneemt om tot rust te komen. Daarom zijn er een aantal wettelijke regels opgesteld. De belangrijkste staan hier op een rijtje.

Lees meer »

Fysiotherapie krijgt 86% van Zorgverzekeraars Nederland!

Na lang wachten is zaterdagavond eindelijk het nieuws gekomen waar veel fysiotherapeuten op zaten te wachten. Zorgverzekeraars Nederland maakte bekend hoe praktijkhouders financieel zullen worden gecompenseerd. Zoals het er nu uit ziet zullen de zorgverzekeraars de komende periode een compensatie uitbetalen van 86% van de verloren inkomsten. Veel voorwaarden zijn nog niet bekend. Maar de intentie is wel duidelijk. De bijdrage is bedoeld om vaste lasten te compenseren. Daarbij worden loonkosten expliciet benoemd.

Lees meer »

Moet mijn loon worden doorbetaald tijdens de coronacrisis?

We hebben veel reacties van leden gekregen op onze vorige e-mail. Te veel om alle reacties persoonlijk te beantwoorden. Ik wil jullie danken voor jullie betrokkenheid. Sommigen van jullie reacties waren positief, waarbij de werkgever alles op alles zet om het loon gebaseerd op het afgelopen jaar volledig door te betalen. Jammer genoeg zien wij ook dat in veel gevallen de werknemer aan het kortste eind trekt en zonder verder overleg een flinke loonvermindering krijgt. In sommige gevallen wordt als alternatief met ontslag gedreigd. Een hele nare situatie die de financiële onzekerheid alleen maar vergroot. Vooral collega's die werken met een min/max contract of een nul-uren contract worden vaak aan de spreekwoordelijke heidenen overgeleverd.

Lees meer »

Veelgestelde vragen van werknemers over corona

Wij kregen de afgelopen weken ontzettend veel vragen van onze leden. Helaas hebben we niet de tijd om iedere vraag individueel te beantwoorden. Twee van onze enthousiaste Kaderleden hebben de antwoorden op veelgestelde vragen van andere vakbonden verzameld. Al die antwoorden vind je in het document 'Veelgestelde vragen van werknemers over corona'.

Lees meer »

Eindelijk meer duidelijkheid voor fysio's tijdens corona

Vorige week hebben wij een mail gestuurd waarin we vroegen hoe jullie het werken tijdens de coronavirus ervaren. Hierop hebben we enorm veel reacties gekregen. Uit de vele antwoorden heb ik gezien dat er enorm veel betrokkenheid is onder fysiotherapie-werknemers. Betrokkenheid naar de patiënt, naar de beroepsgroep en maatschappelijke betrokkenheid. Wat ook uit de mails naar voren kwam, was de onduidelijkheid of het verstandig was om te blijven werken en dat de meeste collega's zich onzeker voelen over hun inkomsten. Ik heb deze duidelijke signalen meegenomen in het corona-team overleg.

Lees meer »

Hoe ga jij om met het coronavirus?

We leven in een ontzettend rare tijd. Het coronavirus houdt Nederland en de wereld in zijn greep. In deze tijd krijgen we veel berichten van collega's. Deze gaan over onzekerheid van doorbetaling bij collega's met een variabel salaris. Of ze gaan over door moeten werken als hun werkgever dat eist. Ook over de gezondheid van zichzelf, van hun zwakkere patiënt en over het maatschappelijk risico, waar sprake van is.

Lees meer »