Cao & pensioen

Pensioen Podcast: waarom een eerlijke premieverdeling?

Pensioen is geen sexy onderwerp. Je werkt gemiddeld een dag per week voor je pensioen (=20% van je salaris). De meeste fysio's die in de eerste lijn werken bouwen echter minder pensioen op. Terwijl een goede oudedagsvoorziening juist belangrijk is. Hoe ver weg het ook lijkt.

Hoeveel pensioen krijg je nu?

Het pensioenfonds is voor veel collega's een hoofdpijndossier. Werk je in de eerste lijn, dan bouw je verplicht pensioen op bij Stichting Pensioenfonds Fysiotherapie. De premies hiervoor dragen de meeste fysiotherapeuten zelf af.

Deze premie kun je aftrekken van de belasting bij je jaarlijkse belastingaangifte. Ook kun je vooraf een voorlopige aanslag terugvragen bij de Belastingdienst.

Maar bouw je nu wel genoeg pensioen op als fysiotherapeut? Kan je daar, als je straks van je welverdiende oude dag wilt genieten, wel van rondkomen?

Hoe is het pensioen in andere cao's geregeld?

Pensioen is een onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. In elke cao worden hier afspraken over gemaakt. Ook in de cao's ziekenhuizen en VVT. We zochten voor je uit welke pensioenafspraken in deze cao's zijn gemaakt.

Veelgestelde vragen over pensioen

Wat is pensioen precies? En hoe zit het met het nieuwe pensioenstelsel?